Pasuripuikot

Fileeraa pasuri, poista kylkiruodot ja nahka. Leikkaa fileet pituussuunnassa kolmeen osaan, siten että fileen selkäpuolen lihasruodot katkeavat (ks. kuva). Sekoita mausteet kalasuikaleiden joukkoon. Anna maustua vähintään puoli tuntia. Kaada joukkoon vehnäjauho ja sekoita. Kaada joukkoon rikkivatkattu muna kalapalojen joukkoon varovasti käännellen. Kaada korppu-maissimurska -sekoitusta kulhoon kalapalojen päälle sitä mukaa kun nostelet niitä pannulle.
400 g pasurifilettä (3-5 kalaa) suikaleina
3 kuivattua kaffirlimetin lehteä murskattuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna hienoksi
½ limetin kuori raastettuna
½ limetin mehu
1 rkl kurkumaa
suolaa
400 g pasurifilettä (3-5 kalaa) suikaleina
3 kuivattua kaffirlimetin lehteä murskattuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna hienoksi
½ limetin kuori raastettuna
½ limetin mehu
1 rkl kurkumaa
suolaa
Leivitykseen
1 dl vehnäjauhoa
1 muna
½ dl korppujauhoa
½ dl murskattuja maissihiutaleita
Kastike
100 g majoneesia
½ limetin mehu
1 tl sokeria

Paista palat pienissä erissä pannulla öljyssä kullanruskeaksi. Käytä 3/4 tehoa etteivät puikot pääse palamaan. Tarjoile kukkakaalimuhennoksen, paistettujen kesäkasvisten ja limemajoneesin kera.
Pasuri (Abramis bjoerkna)

- Paras ruokakalakoko 200–500 g.
- Elää meressä, järvissä ja joissa, yleinen rehevissä vesissä.
- Helposti ongittavissa ongella. Nappaa matoon, taikinaan ja maissinjyvään.
Käyttö
- Maukas ja vähärasvainen.
- Ei matovaaraa. Voi syödä raakana!
- Graaviin ja kylmäsavuun.
- Paistettuna kokonaisena tai jauhettuina pihveinä tai pullina.
- Keittoon kalapullina.
- Sopii raskaana oleville ja imettäväisille (ei syöntirajoituksia).
Alihyödynnetty herkullinen arvokala
Kaikki villikalat on pakastettava ennen raakakäyttöä +1 vrk -20°C.
Teksti ja kuvat: Sakke Yrjölä