Kalastus-verkkokauppa

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Jigikalastus

  

Jigikalastuksen ideana on uittaa jigiä erilaisilla kelaus- ja vapatekniikoilla ja saada kala ärsytettyä iskuun. Jigikalastus tapahtuu pääsääntöisesti läheltä pohjaa. Jigauksessa on tärkää valita oikeat välineet, jotta kalastus olisi mahdollisimman tehokasta ja myös käytännöllistä.
 

Välineet

 

JigipyrstöJigipää
 • Vapa:
Avokelavapa, jonka pituus 180-195 cm pitkä ja 1/3 toiminen, jotta vavassa on riittävästi jäykkyyttä saada isokin kuha tartutettua.Kela:
Avokela, jonka kokoluokka 1000-1500 ja täysin takaliikkeetön kampi, jotta kalastustuntuma olisi mahdollisimman hyvä, eikä vastaiskussa kala saa yhtään löysää.
Siima:
Kuitusiima 0,10-0,14 mm. Mahdollisimman näkyvä esimerkiksi fl.keltainen on hyvä väri, jotta siimasta on helpompi lukea tärpit. Kuitusiiman etuna on venymättömyys, joka parantaa kalastustuntumaa ja kalojen tartutusta. Ohuen siiman etu on pitkät heitot, ja pieni tuulipussi kalastustilanteessa.
Tapsi: Kuitusiiman jatkeeksi on hyvä laittaa 0,30-0,40 mm:n paksuinen monofiili- tai fluorocarbontapsi. Tällä saavutetaan parempi kulutuksen kesto kivikoissa ja hauen hampaissa. Tapsi rauhoittaa myös hieman jigin uintia.

   

 

Jigipään oikea valinta

  

 

Jigipään oikea valinta on yksi tärkeimmistä asioista jigikalastuksessa. Tässä on suuntaa antava ohje oikean jigipään valintaan.

• Muista ottaa huomioon tuuli ja veden lämpötila sekä virtaukset. Mitä kylmemmässä vedessä kalastat, sitä todennäköisemmin rauhallinen uitto toimii paremmin eli jigipäätä pienennetään ohjesäännöstä ja vastaavasti lämpöisen veden aikana voit kokeilla hieman raskaampaa ja nopeampaa uittoa, jolloin jigipäätä voi hieman vaihtaa painavemmaksi.

• Jos kalastat virtaavassa vedessä, jigipään paino voi olla paljonkin suurempi. Tärkeää on että sinulla on koko ajan hyvä tuntuma pohjaan koko kalastuksen ajan.

 

Muista myös siiman vaikutus jigikalastuksessa:
Alla oleva kaava on tehty 0,12 mm kuitusiimalla, jossa 1,5 m 0,35 mm tapsi.
Jos käytät vahvempaa siimaa, kantopinta-ala ja tuulipussi suurenee, jigipää kantaa vedessä enemmän ja vaikuttaa siten jigin vajoamisnopeuteen.

 

Syvyys Jigipään paino
1 m 3 g
2 m 5 g
3 m 5-7 g
4 m 7-10 g
5 m 10-12 g
6 m 10-12-15 g
7 m 10-12-15 g
8 m 12-15-17 g
9 m 12-15-17 g
10 m 15-17-20 g  

Tässä videossa jigikalastaja Kalle Paavola käy läpi jigaamiseen tarvittavia välineitä.

 Videolla Kalle Paavola - Vuoden Kalaopa

Videolla Kalle Paavola - Vuoden Kalastusopas 2011
Videolla Vuoden 2011 kalastusopas Kalle Paavola neuvoo kuinka jigipää valitaan ja kuinka se jigi laitetaan jigipäähän.

Videolla Kalle Paavola neuvoo kuinka jigipää valitaan ja kuinka se laitetaan jigipäähän.
TEKSTI & VIDEO:
Kalle Paavola  

 

footer_content_ha

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja