Kalastus-verkkokauppa

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Uistelijan helpokäyttöiset lisävarusteet - painot, painosyvääjä ja tuplauistin

  

Painojen ja painosyvääjien avulla normaalisti pinnassa uivat uistimet saadaan uimaan syvemmällä. Varsinkin lämpimien vesien aikaan, kun kalat oleskelevat syvemmissä ja viileämmissä vesissä tarvitaan painoja ja painosyvääjiä. Painot ja painosyvääjät ovat helppo ja edullinen tapa saada uistimet sinne missä isot vonkaleet lymyilevät. Painot ja syvääjät löydät vetouisteluvalikoimastamme, tutustu valikoimaan tästä.


Painoja löytyy Happy Angler verkkokaupasta kahta erilaista tyyppiä:

• siimaan sidottavia
• pikakiinnityksellä varustettuja


Tutustu vetouistelupainovalikoimaan.

Siimaan sidottavat toimivat samalla tavalla kuin painosyvääjät. Pikakiinnityksellä oleva etäpaino on kehittyneempi versio ja selkeästi helpompi käyttää. Pikakiinnityksellä oleva paino yksinkertaisesti kiinnitetään siimaan uistimen etupuolelle ja lasketaan pyyntiin. Painon voi asettaa joko lähelle uistinta noin 1-1,5 m tai sitten selkeästi kauemmas noin 10-20 metrin päähän. Kauemmas uistimesta asetettavan painon etu on se, että se kulkee hieman syvemmällä kuin uistin. Näin painon ottaessa pohjaan uistin säilyy usein puhtaana roskista ja kalastaa. Nyrkkisääntönä painojen uintisyvyydestä voidaan pitää 10 g = 1 m. Eli 50 g paino ui normaalilla vetonopeudella (3-4km/h) ja normaalilla uistelusiimalla (30-40 m) noin 5 metrin syvyydessä.

 

Painosyvääjän taakse sidotaan noin vavan mitta siimaa ja siiman perään laitetaan uistin. (muista peruke jos kalastat haukea). Vavasta tuleva siima kiinnitetään syvääjän etupuolella olevaan renkaaseen. Sitten vain koko setti varovasti veteen. Muotonsa vuoksi syvääjä kampeaa itseään syvyyksiin. Kalan iskiessä syvääjä ”laukeaa” eli vetopiste siirtyy syvääjän etuosaan ja vetovastus pienenee, jolloin kala on helpompi kelata ylös.

 

Painot ja syvääjät lisäävät vetovastusta, joten käytettävän vavan on hyvä olla riittävän jäykkä, myös siimaksi kannattaa valita riittävän paksua siimaa. Sopivat välineet löytyvät KuhanVetäsen Aloittavan uistelijan setistä.


 

 

Tuplauistin

  

Tuplauistin on erittäin tehokas viritys esimerkiksi hauen- ja kuhanuisteluun. Tuplauistimella saadaan uistimet kulkemaan hieman syvemmällä ja lisätään kalastustehokkuutta.  Tuplauistinta käytetään myös yleisesti uistelukilpailuissa ympäri Suomen.

Tuplauistin viritetään siten, että noin 1-1,5 metriä pääuistimen eteen sidotaan ristileikari. Kolmioleikarin kolmanteen haaraan (alahaaraan) sidotaan noin 0,5 metrin mittainen siima, johon kiinnitetään toinen uistin.  Pääsiimassa uistimena kannattaa käyttää pintauintista uistinta, esim. Bomber 15A ja etunmaisena uistimena ns. veturivaappuna kannattaa käyttää syvänneuistinta tai painouistinta, esim. Storm Thundercrank tai Veka painouistin. Koko setti lasketaan varovasti veteen ja varmistetaan vielä veneen vierellä että sotkuja ei syntynyt ja molemmat uistimet uivat houkuttelevasti. Tuplauistinvirityksen uintisyvyys on sama kuin veturivaappuna käytetyn syvänne vaapun uistisyvyys.
  

TEKSTI:

 
Tuomas ja Jussi Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team
www.kuhanvetasen.com

 

KuhanVetäsen Trolling Team on Happy Angler -kalastuskaupan yhteistyökumppani.


footer_content_ha

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja