Rapujen keittäminen ja syönti - näin onnistut
Rapumerrat on koettu, sumpussa pyydetyt saksiniekat odottavat tulevia rapujuhlia. Lue myös Happy Anglerin vinkit ravustukseen ja rapuruton leviämisen estämiseksi.
Tiedätkö sinä miten valmistaa ja nauttia tämä loppukesän herkku?
Mitä tarvitset rapujen valmistamiseksi?
- eläviä rapuja
- 10 litran kattila
- vettä
- merisuolaa
- muutama sokeripala
- tuoretta tilliä tai kruunutilliä
Tämä ohje on tehty 10 l kattilan vesimäärän mukaan.
- Kiehuvaan veteen lisätään noin 350 g karkeaa merisuolaa. Keitinliemestä tulee tällöin suolapitoisuudeltaan 3,5%. Lisää keitinliemeen myös muutama sokeripala mausteeksi. Sokerin lisääminen on makuasia. Ravut voi keittää myös ilman sokeria.
- Lisää pestyt ravut kiehuvaan veteen. Älä lisää kerralla liikaa rapuja, sillä veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä suurempi rapumäärä mieluummin useassa erässä. Keitettäessä rapu kuolee hyvin nopeasti, muutamassa sekunnissa ja se on kivuttomin tapa lopettaa rapu.
- Kypsät ravut muuttuvat punaiseksi ja nousevat pintaan. Hyvä kypsyyden merkki on myös panssarin ja lihan väliin syntynyt selvä rako.
- Nosta 5-10 minuuttia kiehuneet ravut pois keitinliemestä toiseen astiaan ja kaada siivilöity keitinliemi niiden päälle. Jäähtymisastiaan voi lisätä uudet tuoreet tillit tuomaan lisää makua.
Ravut kannattaa valmistaa edellisenä päivänä ennen varsinaista herkutteluhetkeä.
Huom! Suolan määrä lasketaan vesilitrojen mukaan, eli 1 l vettä + 32-40 g suolaa.
Rapujen nauttiminen - näin irrotat lihat kuorista
On aika juhlia. Keittiökaappien uumenista kaivetaan rapuveitset ja lautaset. Kaupasta hankitaan rapujen lihan alle tuoretta paahto- ja ruisleipää. Snapsilasit ja pullo kirkasta, helan går, ja ääntä kohti.
Rapujen syöminen voi tuntua ensikertalaisesta hankalalta. Happy Anglerin ohjeilla onnistut saamaan rapujen lihat nautittavaksi.
- Irrota saksista pienempi haara
- Katkaise saksen kärki rapuveitsellä poikki.
- Imaise saksesta mehut.
- Naksauta isomman saksen kärki poikki
- Imaise mehut.
- Avaa saksen kylki rapuveitsellä ja irrota sisällä oleva liha.
- Väännä pyrstö irti keskiruumiista
- Väännä selkäpanssari irti kokonaisena ja kaavi veitsellä kuoren alla oleva rapuvoi leivän päälle.
- Pyrstön lihan saat irti kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyven kautta.
- Avaa pyrstö leikkaamalla se sivusta auki.
- Poista kuoret ja irrota pyrstölihat
- Muista poistaa suoli!
- Irrota pyrstölihan päällä olevat lihassuikaleet ja poista sen alta löytyvä suoli. Nyt pyrstönlihat ovat nautittavissa.
- Nauti herulliset ravunlihat sellaisenaan tai syö lihat esimerkiksi paahdetun leivän päällä.
Helan går ja maukkaita rapujuhlia!
- Mitä kalastuslupia eri kalastustavat vaativat? »
- Kaikuluotain mukaan pilkkireissulle – näillä vinkeillä onnistut »
- Vinkit kaikuluotaimen käyttöön talvikalastuksessa »
- Mikä kaikuluotain sopii minulle? »
- Näin valitset itsellesi sopivat pelastusliivit ja käytät niitä oikein »
- Happy Anglerin vinkit suurahvenjahtiin »
- Peruke – suoja petokalojen hampaita vastaan »
- Kalan savustus - näin onnistut »
- Heittokalastuksen ABC »
- Rapujen keittäminen ja syönti - näin onnistut »
- Vinkit ravustukseen ja rapuruton leviämisen estämiseen »
- Koska ravustuskausi alkaa? »
- Oikeanlaisen siiman valitseminen »
- Paukkuliivien huolto – varmista toimivuus säännöllisesti! »
- Happy Anglerin vinkit vavan valintaan »
- Miksi karttaplotteri on hyödyllinen veneilijälle kuin veneilijälle? »
- Hauen uistelu keväällä »
- Kysymyksiä ja vastauksia hauenkalastuksesta »
- Hauen jerkkikalastus »
- Hauen spinnerbait kalastus »
- Sähköperämoottorin ABC – millainen kone sopisi veneeseeni? »
- Kun suurhauki iskee - toimi näin »
- Mökkikalastajan ABC ja perusvinkkejä kalastukseen »
- Parhaat kalastussolmut »
- Koukun valinta kalastettavan lajin mukaan »
- Onginta – helpoin tapa aloittaa kalastus »
- Varo heikkoja jäitä! - Happy Anglerin vinkit turvalliseen jäällä liikkumiseen »
- Näitä kaloja nousee eniten mökkijärvistä »
- Kuinka aloittaa kalastusharrastus lapsen kanssa? »
- Verkkokalastus-opas: näillä vinkeillä alkuun »
- Jigikalastus - tekniikka, välineet, jigirungot ja jigipäät »
- St.Croix-hyrräkelavavat esittelyssä »
- Lohensoutu »
- Opi perhokalastamaan »
- Kalastusopas Kristian Keskitalon luento »
- Kuhan vertikaalijigaus »
- Kuinka kelkkaplaanaria käytetään? »
- Vaappukoulu - osa 6/6: vauhti ja viritys »
- Vaappukoulu - osa 5/6: lohikalan vapautus »
- Vaappukoulu - osa 4/6: uistin oikeaan syvyyteen »
- Vaappukoulu - osa 3/6: uistimen valinta »
- Vaappukoulu - osa 2/6: Solmujen ja leikareiden vaikutus vaapun uintiin »
- Vaappukoulu - osa 1/6: vaapun virittäminen ja uinnin korjaus »
- Raudun pilkintä »
- Meritaimenen kalastus »
- Takilan käyttö - takilalla uistimet oikealle syvyydelle »
- Lajikalastus eli fongaus »
- Mustatäplätokon kalastus »
- Heinä- ja elokuu ovat kuhakuukausia - kuhan uisteluopas »
- Jigikalastus »
- Hyrräkelalla heittäminen ja sen säätäminen »
- Uistelijan helppokäyttöiset lisävarusteet - pikkuplaanarit »
- Uistelijan helppokäyttöiset lisävarusteet - painot, painosyvääjä ja tuplauistin »
- Klassinen hiilikuituvavan käyttövirhe »
- Yhteistyössä Kenraali Pancho & Pojat »
- Kalastusvälineiden talvihuolto (heittokalastus) »
- Jigiopas »
- Pilkinnän ABC - opi pilkkimään helposti »
- Siian onginta »