Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Pilkkivinkki – Ahventa ruovikosta ja kasvuston keskeltä

Merellä talvinen ahvenen pilkintä voi yllättää haastavuudellaan, kun kaloja ei löydy. Ahvenparvet seilaavat ympäriinsä, eikä niitä välttämättä löydä kuin sattumalta. Pientä ”kukkoahventa” nousee sieltä täältä ja välillä tasapainopilkkiin jysäyttää pannukarkea ruokakala.

Ahvenparvia kannattaa etsiä myös poikkeuksellisista paikoista, esimerkiksi matalien merenlahtien pohjukoista, erityisesti niiden matalimmilta kohdilta. Joskus kun löytää sopivan järviruovikon tai kasvustoalueen voi sellaiselta saada suuria saaliita. Ahvenet tykkäävät suojaisesta kasvustosta, jossa ne pystyvät helposti saalistamaan pikkukaloja kasvuston suojasta.

Tällaisia kasvustoalueita voi etsiä esimerkiksi Google Maps -ilmakuvista tummempina läikkinä pohjassa

Ota huomioon nämä, kun pilkit kaislikon tai kasvuston sisältä

Kaislikossa suhisee ja yllätys piilee järviruohon sisällä. Seurasin etäältä, kun pilkkijät kalastivat ruovikon keskellä. He nostivat tasaisesti kaloja saalispussiin. Heidän lopetettua päätin kokeilla itse. Kävin läpi heidän tekemiä reikiä ja katsoin, nousisiko sieltä muutamia ruoka-ahvenia, sillä halusin täydentää saalispussia.

Mormuska varustettuna kärpäsentoukkanipulla oli päivän ottipeli. Kiertämällä vanhoja ja tekemällä uusia reikiä keskelle ruovikkoa sain saalisämpäriin useamman kilon ahvenia eräksi otettavaksi.

Ahvenet olivat todella tarkkoja mormyskan väristä ja oikean värin löytyminen kesti hetken. Yleissääntö kuitenkin on, että usein morrirasian ne kaikista pienimmät ja kevyimmät morrit toimivat parhaiten.

Vettä jään alla oli syvimmillään metri ja matalimmillaan alle puolimetriä. Jokaiselta syvyysalueelta tuli lopulta kaloja ja yllätykseksi myös ihan tiiviin ruovikon keskeltä tekemistäni uusista reistä.  

Kaislikon sisällä pilkittäessä pilkkivapojen siimoiksi kannattaa valita pykälää paksummat, jolloin kasvustoon tarttuvat koukut on turvallisempi vetää irti ja siiman päässä olevan kalan väsyttelyssä vähennät siimojen katkeamisen riskiä.

Kaislikossa pilkkiessä kannattaa olla mukana jokin tikku tai keppi, jonka voi työntää siimaa pitkin ja irrottaa morrin sen avulla kaisloista.

Ruovikossa kalat liikkuvat tiuhaan ja reikää kannattaa tästä syystä vaihtaa nopealla syklillä. Lopulta parhaaksi tekniikaksi muodostui mormuskan uittaminen alle minuutti per reikä..

 

Kaislikossa suhisi saalistava ahvenparvi. Kireitä siimoja ja upeita pilkkihetkiä ruovikoiden keskelle!

Teksti: Juha Salonen, kalastusbloggari
Kuvat: Otto Cichoracki / Kalastajan maailman, Juha Salonen

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.