Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Meritaimenen kalastusta

Meritaimen on monen kalamiehen unelmasaalis. Tässä artikkelissa pääsemme tutustumaan kalastusguru Kalle Paavolan silmin, minkälaisista paikoista tuo vesiemme kaunis pilkkukylki on mahdollista tavoittaa.

Meritaimenen heittokalastusta harrastetaan merellä pääsääntöisesti keväällä ja syksyllä. Yleisimmin meritaimenelle tarjotaan Suomessa lusikoita ja niin kutsuttuja rannikkovaappuja. Kuten yhdellä näistä videoista huomaamme, kannattaa meritaimenelle välillä tarjota jotain suosikkilusikasta poikkeavaa, kuten esimerkiksi Bete Lotto -lippaa.

Paikat, joista meritaimenta yleisimmin kalastetaan, ovat karuja saarten ja luotojen kivikko- ja rakkolevärantoja, syvyydeltään 1-3 metriä. Keväällä taimenta tavoitetaan jopa aivan sisäsaaristosta niiden vaeltaessa sinne silakoiden perässä. Etenkin aikaisin keväisin kalamiehen kannattaa tarkkailla tiiviisti veden lämpötilaa ja etsiä niin kutsuttuja lämpötaskuja, missä veden lämpötila on lähiympäristöään korkeampi. Vesien pikkuhiljaa lämmetessä kauttaaltaan reilusti päälle kymmeneen asteeseen, alkaa taimen siirtyä kohti ulkomerta ja pois heittokalastajan tavoiteltavista. Monesti kevätsesonki saattaa jäädä hyvinkin lyhyeksi heittokalastajan silmin, mikäli vedet lämpenevät nopeasti, joten kannattaakin aloittaa kevätkausi mahdollisimman pian jäiden lähdettyä.

Syksyllä meritaimenen heittokalastus alkaa yleensä syys-lokakuussa, jolloin taimenia tavoitellaan lähinnä ulkomeren läheisyydestä. Syksyn edetessä ja vesien viiletessä taimen hakeutuu lähemmäs mannerta ja tulee taas myös rannalta kalastajan tavoiteltavaksi. Syyskausi on monesti huomattavasti kevätkautta pidempi ja muutenkin ehkä hieman keväistä meritaimenen kalastusta ”saalisvarmempaa”.

Vinkki, meritaimen iskee usein pysäytettyyn vieheeseen, joten kannattaa muistaa pysäytellä kelaamista hetkeksi uiton aikana. Tähän ovat omiaan etenkin matalassa kalastettaessa nk. kevennetyt lusikat.

Taimenen pyyntimitat ja rauhoitusajat

Kalastusasetuksen muutoksen myötä luonnonvesistä pyydettyjen kalojen tulee täyttää seuraavat alimmat mitat 1.1.2016 alkaen. Kalan pituus mitataan kalan suun ollessa suljettuna leuan kärjestä suoraksi ojennetun ja yhteenpuristetun pyrstöevän kärkeen. Lähde: Eräluvat.fi 

  • RASVAEVÄLLINEN TAIMEN
    Leveyspiirin 67º00´N pohjoispuolisissa vesissä vähintään 50 cm.
    Leveyspiireillä 64º00´N–67º00´N vähintään 60 cm.
    Purossa tai lammessa, johon ei ole vaellusyhteyttä merestä tai järvestä, enintään 45 cm.
    Rauhoitusaika: Joessa ja purossa 1.9.–30.11.

Vuodesta 2019 alkaen kokonaan rauhoitettu kaikilla merialueilla.

  • Sisävesissä leveyspiirin 64º00´N eteläpuolella kokonaan rauhoitettu. Ei koske taimenta, joka on pyydetty purosta tai lammesta, johon ei ole vaellusyhteyttä merestä tai järvestä.
    Joessa ja purossa 1.9.–30.11.
  • RASVAEVÄLEIKATTU TAIMEN
    Vähintään 50 cm.
    Rauhoitusaika: Joessa ja purossa 1.9.–30.11. 

Videoita meritaimenen kalastusreissulta    

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.