Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Valitse vapa tarpeen mukaan!

Kun valitset vapaa, mieti ensiksi käyttötarkoitus mihin vapa on tulossa. Happy Angler -kalastusverkkokaupassa vavat on jaoteltu: avokelavavathyrrä -ja umpikelavavatvetouisteluvavatmerikalastusvavatonkivavat ja kelaonkivavat. Valikoimasta löydät vavat juuri sinun tarpeisiisi.
 
Tässä vinkissä on vapavalintaohjeita niin aloittelijalle kuin pro-kalastajalle. Vinkki etenee kuten kalastusharrastus. Onginnasta aloitetaan ja päädytään eri viehekalastusmuotoihin.
 
Vavan valinnassa tärkeää on miettiä vavan sopivuus juuri omiin käyttötarkoituksiin. Tarvitsetko hyvää yleisvapaa, jolla onnistuu kevyiden vieheiden heittely ja myös hieman raskaammilla uistimilla kalastaminen? Onko kalastusmuotona vetouistelu, hauenkalastus tai jigaus? Näihin ja moneen muuhun kalastusmuotoon löydät vavat Happy Angler -kalastusverkkokaupasta.
 

Vapojen ominaisuudet

 
Viehesuosituksen sijaan valinnat verkkokaupassamme on luotu kalastustavan mukaan. Tuotepäällikkömme tekee nämä määritykset varmistaakseen, että saat varmasti valitsemaasi tapaan soveltuvan vavan. Useat vavat sopivat moneen kalastustapaan. Muita suodattimia valintaa helpottamassa ovat hinta, tuotemerkki, vavan pituus ja vapatyyppi.
 
Verkkokauppaan tuotteita perustettaessa niille määritellään ominaisuuksia, joiden avulla voit suodattaa valikoimaa. Avo-, hyrrä-, umpi- ja vetovapojen kohdalla näitä ovat: tuotemerkki, kalastustapa, vavan pituus ja asiakkaiden tekemät tuotearviot. Suodattimista erityisesti ”tuotearviot” antaa arvokasta tietoa valintaan, sillä ne ovat käyttäjien omakohtaisia kokemuksia tuotteesta.
 
Fenwick Ironfeather III hyrräkelavapa: ”Kevyt, tunnokas ja helppokäyttöinen. Ei kaikkein halvin mutta en kadu ostosta yhtään.” - peruspyytäjä
 

Onkivavat ja kelaonkivavat

 
Tyyni kesäilta, laiturilla istuskelu, ja vedessä pinnalla pomppiva punavalkoinen styrox koho. Hiljaisuuden rikkoo vain kaukaisuudessa järvenselällä laulava kuikka; ”kuui-ko-kuui-ko, kuui-ko-kuui-ko”.
 
Näistä punavalkokohon tuijottamisen hetkistä on monen kalastajan harrastus saanut alkunsa. Vanha huoltoasemalta ostettu onki löytyy edelleen saunan nurkalta odottamassa niitä hetkiä, kun laiturin nokka kutsuu kesäiltana.
 
Happy Anglerin onkivapavalikoimasta löydät perinteisten huoltoasemaonkien lisäksi myös hiilikuituiset- ja heitto-onkivavat sekä laadukkaammat herkemmät onkilaitteet. Miksi kannattaa valita herkemmät onkilaitteet? Lue ongintavinkit tästä niin tiedät!
 

Miksi kannattaa panostaa onkivapaan?

 
Hiilikuituinen onkivapa on mukavampi ja kevyempi käyttää, onkia jaksaa pidempään eivätkä kädet väsy yhtä nopeasti kuin lasikuidusta valmistetulla painavammalla vavalla. Eron huomaa erityisesti pidemmillä vavoilla ongittaessa. Aloittaville kalastajille on 4 m tai 3 m perinteinen onki loistava valinta. Lyhyempää onkea on nuoren kalastajanalun helpompi hallita.
 
Stadin Kalajunnut -kalakerho toimii Helsingissä lasten ehdoilla. Kerholaisilla on käytössä kerhon puolesta 4m lasikuituisia onkivapoja, joissa on kiinni herkemmät kilpaonkilaitteet. Lasikuituvavat kestävät kovempaa käyttöä. Sama pätee myös avokela-, umpikela- ja hyrräkelavapoihin. Herkät onkilaitteet helpottavat tärppien havaitsemista.
 
”Kalamaraton -lajikalastuskilpailussa kalastetaan 24 tuntia putkeen ja suurimman osan kalalajeista kalastan perinteisellä mato-ongella. Käytössäni minulla on kaksi 7 m, yksi 5 m ja muutama 3 m onkivapa, joissa on erilaisilla onkilaitteita. Erityisesti pidemmissä onkivavoissa olen ollut todella tyytyväinen niiden keveyteen.
 
Hiilikuidusta valmistetut onget ovat tulleet jäädäkseen minun vapalaukkuuni eikä vanhoihin lasikuituonkiin ole paluuta.” -Juha Salonen, lajikalastaja ja kalastusbloggari
 
Happyangler.fi -kalastusverkkokaupasta saat myös kelaongintaan soveltuvat vavat. Erityisesti Baltian maissa suosittu kelaonginta on hiljalleen löytämässä myös suomalaiset kalastuksen harrastajat. Kalastusmuodon etu on, että onginta-alue laajenee useilla kymmenillä metreillä. Onginta vaatii kalastonhoitomaksun heti, kun vavassa on kiinni kela.
 
Lue Happy Anglerin vinkit onginnan aloittamiseen sekä vinkit lasten kanssa kalareissulle.
 

Ensimmäinen virveli – valmis setti vai ei? 

Muistatko sen ensimmäinen virvelin, jota käsissäsi pidit? Tuntuiko umpikelalla heittäminen oudolta, vai aloititko viehekalastuksen suoraan avokelalla?
 
Aloittavalle viehekalastajalle voi vavan ja kelan valinta tuottaa päänvaivaa. Tällöin voi harkita valmiita avo- tai umpikelasettejä. Seteissä on vapa ja siihen sopiva kela, osassa jopa siima valmiiksi puolattuna. Valmiit avokelapaketit löydät tästä ja umpikelaversiot tästä. Erittäin helppoa – Viehe kiinni ja kalalle!
 
VINKKI: Umpikela on kaikista helpoin kelamalli heittää, mutta avokelan tekniikka on umpikelaan nähden edistynyttä ja näin ollen mahdollistaa pidemmät sekä tarkemmat heitot.

Hyrräkelalla heittäminen vaatii taas eniten harjoittelua, mutta etenkin raskaassa hauenkalastuksessa hyrräkela on verraton.
 

Hyvä vapa yleiskäyttöön – Yhden vavan taktiikka

 
On tärkeää löytää vapa, joka soveltuu monimuotoiseen kalastukseen, ja näin ei tarvitse kantaa useampaa vapaa kalareissuilla mukana. Hyvän vavan ominaisuudet mahdollistavat laajasti eri kalastusmuodot. Jigikalastukseen valitaan tunnokas vapa, hieman jämäkämpi sopii myös painavampien vieheiden heittämiseen.
Taitojen kehittyessä opit valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan vavan. Kelan ja vavan tasapainon löytäminen mukavoittaa pitkiä kalareissuja sekä vähentää fyysistä rasitusta. Lopulta huomaat, että tiedät tarkalleen, minkä tyyppinen vapa on sinun tarpeisiisi sopivin.

Vinkki: Mikäli et tiedä, minkä pituisen vavan tarvitset, on suosituin vapamitta harrastusta aloitettaessa 210-230 cm. Tämän mittaisella vavalla on myös vasta-alkajan helppo heittää ja saavuttaa pitkiäkin heittopituuksia.
 
Kalastajan kanavan Jyri Kuusisalon vinkki vavan valintaan: ”Osta mieluummin yksi kela ja kaksi vapaa, näin nautit siitä kalastusmuodosta, mitä teet paljon enemmän. Hanki kela, jossa on valmiiksi mukana varapuola. Toiseen puolista laita 0,15 mm kuitusiimaa ja toiseen 0,22 mm, näitä vaihtelemalla pystyt yleiskalastuksessa jigaamaan tunnokkaasti ja heittämään myös hieman raskaampia vieheitä. Valitse vavat sen mukaan mitä kalalajia tai tekniikkaa eniten käytät.”  – Jyri Kuusisalo
 
Kalastaja kanavan vinkit vavan valintaan
 

Vinkit haukivavan valintaan Suomen suurimmalta hauenkalastusryhmältä

 
Hauenkalastus on viime vuosina kokenut todella kovan kasvun. Yksi syistä on Facebookiin perustettu Hauenkalastajat-ryhmä. Ryhmäläiset jakavat kokemuksia, tekevät yhteisiä retkiä ja ennen kaikkea auttavat toisiaan kohti parempia ja suurempia ennätyksiä.
Liity ryhmän seuraajaksi tästä: https://www.facebook.com/groups/238563416298800/
 
Kysyimme ryhmäläisiltä heidän vinkkinsä erityyppiseen hauenkalastukseen soveltuvien vapojen valintaan.
 
Shadeillä, eli haukijigeillä heittäminen vaatii jo vieheiden takia raskaampaa vapavälineistöä. Hyvän pituinen shadivapa on 7-10 jalkainen (2,13 m – 3 m) ja viehesuositus on reilusti yli 50 g.
 
Spinnereillä heittäminen vaatii hieman toisen tyyppistä vapaa. Vavaksi sopii hyvin 7 tai 8 (2,13 m – 2,43 m) jalkainen vapa, joka on toiminnaltaan ¼ tai ½ toiminen. Viehesuositus on hyvä olla yläpäässä lähes 60 g. Tällöin myös raskaampien spinnerbaittien heittäminen onnistuu kevyemmin.
 
Tykästyin vapaan, joka tuntui käteen nopealle ja kärkitoimiselle. Vavalla pystyy lataamaan pitkälle jopa 24 g spinnereitä, viehesuositus on 35 g.”
– Mika ”Haukikoira” VornanenSkes ry:n valitsema vuoden kalastusopas 2018
 
Jerkeillä kalastus tapahtuu kela- tai vapauitolla. Tähän on hyvä valita lyhyt ja hieman jämäkämpi vapa.
 

Jigikalastus - valitse vapa jigaustavan mukaan

 
Dropshot-jigauksessa kalastetaan herkkäkärkisillä vavoilla, joilla tuntee pohjassa pomppivan painon jokaisen liikkeen. Herkän kärjen avulla näet myös heikommat tärpit selkeämmin. Lue dropshot-jigauksesta lisää Kalle Paavolan jigioppaasta.
 
Vertikaalijigaus on nostanut suosiotaan kalastajien keskuudessa. Kaikuluotaimen avulla etsitään kaloja, joiden eteen tiputetaan jigi. Tähän tarkoitukseen käytetään normaalisti hieman jäykempiä ja lyhyempiä vapoja. Erityisesti vertikaalijigaukseen suunniteltuihin vapoihin voit tutustua tästä
 
Perinteisessä jigauksessa hyvä vapa on hieman jämäkämpi, jolla säilytetään kuitenkin tuntuma jigiin. Tunnokas vapa helpottaa myös kalan tartuttamista. Pituus 180 - 210 cm on hyvä perinteiselle jigivavalle.
 
Perinteisessä pohjajigauksessa jigivavat yleensä jaetaan ahven- ja kuhavapoihin. Ahvenvavat ovat monesti hyvin kärkitoimisia, sillä tarttuessaan koukkuun, ahven ”tirisee”. Kärkitoiminen vapa elää hyvin ahvenen tirinän mukana, jolloin karkuutusprosentti vähenee. Kärkitoiminen vapa siis taipuu vavan kärkiosasta.

Kuhavapa taas on jämäkämpi, eikä niin kärkitoiminen. Tämä johtuu siitä, että kuhan suu on luisempi, kuhaa kalastetaan yleensä syvemmältä ja kuha on suurempi kala. Tarvitset siis vavan, jossa on selkärankaa sekä tunnokkuutta tehdä oikein ajoitettu vastaisku, jotta kuha tartuttuu.
 

Onko vavalla oikeasti väliä?

 
”Omistan kymmeniä erilaisia vapoja. Niistä valtaosa on täsmätyökaluja tiettyyn kalastustapaan ja tietylle kalalajille. Mikäli haluaa maksimoida pyyntitehon, ominaisuuksista ei voi tinkiä.
 
Mutta jos tehon sijaan haluaa maksimoida fiiliksen, vapaavalinta voikin olla ihan jotain muuta. Yhä useammin - eli melkein aina - kuljetan mukana ainakin yhtä vanhaa kelavapasettiä, jossa vapa on lasikuitua. Ne ovat painavia ja ryhdittömiä, ja niillä on vaikea tartuttaa kalaa. Mutta tällä tavalla jokainen kala tuntuu saamisen arvoiselta.
 
Tämä on itselleni tapa löytää kadonnut lapsuusvuosien kalastuksen ilo.”
Niko Satto, nostalgiakalastaja
 

Teksti: Juha Salonen, kalastusbloggari & Milla Rannila

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.